Sannabøkseth eller Kaspersen

12. november 2012

Denne gangen har jeg valg et bilde av Kaspersenhuset som ligger mellom Brauta og Hauom på Ilhaugen.

Vi som vokste opp på Ilhaugen på 50-60 tallet fikk våre første opplevelser med TV hos Laura og Ingvar Kaspersen. De var først ute og kjøpte seg fjernsyn som det het den gangen.

Dette var like etter at prøvesendingene fra Vassfjellet hadde startet, og Parow var første forretning i området som solgte fjernsyn. Teknikerne hos Parow eller som oftest han selv monterte store antenner på takene og testet signalene hos folk før de monterte fjernsynet, og instruerte eierne om bruken.

Hver fredag gikk vi ungene på Ilhaugen opp igjennom den skumle skogen i «svinhaugen» og opp til Kaspersen for å se detektimen.

I gangen måtte vi ta av oss støvlene, og inne på kjøkkenet satt Laura og Ingvar og ventet på oss. Vi var bestandig ute i god tid, men da vi kom hadde Ingvar alt satt på apparatet for det skulle varmes opp før sendingene begynte. Inne i stua var det satt frem stoler foran fjernsynet og vi satt forventningsfulle og så på fiskene som svømte rundt på skjermen før alle sendingene.

Jeg husker spesielt en serie som jeg tror het «halstørklet» eller noe lignende. Det som har bitt seg fast i minnet er at en ung jente ble drept med et halstørkle på en låve, og med skummel musikk som fikk det til å gå kaldt nedover ryggen på oss.

På hjemturen etter slike fjernsynskvelder gikk vi nok ekstra tett samlet og så nok mange skumle skygger i skogen både i Svinhaugen og på Ilaberget.

Dette er Kaspersen huset anno 2012. Huset har hatt mange eiere og er om- og på bygd flere ganger etter at Ingvar og Laura døde og huset ble solgt.